Inovagri PL

0,00 zł
Strona główna
Szukaj

Wpisz szukany produkt


Wyszukiwanie zaawansowane
Jak najtaniej i bezpiecznie przechowywać ziarno?



Stephane powiedz proszę gdzie zdobyłeś tak rozległą wiedzę na ten temat ?

Przez 16 lat byłem szefem czołowej firmy zajmującej się kontraktowaniem, skupem i magazynowaniem jęczmienia browarnego w Polsce oraz produkcją materiału siewnego. Firma stawiała przede mną bardzo rygorystyczne wymagania co do jakości przechowywanego materiału ale też wyposażyła w ogromną, ekspercką wiedzę aby te wymagania spełnić.

Czym teraz się zajmujesz ?

Od 2 lat prowadzę własną firmę Inovagri.pl, która oprócz sprzedaży innowacyjnych urządzeń ułatwiających pracę rolnikom zajmuje się szeroko pojętym doradztwem  w zakresie magazynowania ziarna czy materiałów siewnych.

Czy ty jako ekspert w tej dziedzinie mógłbyś ocenić aktualną sytuację w temacie magazynowania zbóż w Polsce ?

Tak oczywiście. Myślę, że jest w tym zakresie dużo do zrobienia. Nawet w bardzo nowoczesnych gospodarstwach obserwuję  wiele możliwości na poprawę rentowności produkcji roślinnej poprzez lepsze segregowanie partii ziarna i efektywniejsze schładzanie.

Co masz na myśli ?

Myślę, że warto po pierwsze  pobierać próby  przed omłotem w celu badania jakości ziarna. Nie chodzi tu tylko o wilgotność ale również o inne parametry np. białko, liczbę opadania, obecność fuzarium itd. Bardzo łatwo i skutecznie można dokonać tego za pomocą urządzenia MiniBatt. Jest to właściwie jedyna możliwość jaką znam aby pobrać reprezentatywną próbę.  Pod drugie mieszać ziarno na pryźmie i to jak najwcześniej po zbiorze – najlepiej w ciągu dwóch pierwszych tygodni. Użycie do tego celu ładowarki  jest moim zdaniem zbyt drogie i wymagające dużo wolnej powierzchni magazynowej.  Dużo taniej będzie wykonać tą czynność za pomocą mieszadła do ziarna.   Po trzecie tak szybko jak się da schładzać ziarno do bezpiecznej temperatury 12 °C. 

Dlaczego akurat 12 °C?

Ta temperatura  jest bardzo ważna. Spójrz na wykres. Tutaj dokładnie widać jaki wpływ ma temperatura na rozwój grzybów, pleśni i szkodników w silosie czy pryźmie. Wszystkie nasze działania powinny zmierzać  do uzyskania możliwie w krótkim czasie (najlepiej do końca października)  temperatury poniżej 12 °C. Dopiero wtedy możemy mówić o bezpiecznym przechowywaniu ziarna przy zachowaniu dobrych parametrów jakościowych.  To w efekcie pozwoli nam uzyskać najlepszą cenę sprzedaży.  Dodatkowo przechowywane w ten sposób ziarno nie wymaga drogiego gazowania.

Czy trudno uzyskać tą bezpieczną temperaturę dla przechowywania ?

W Polskim klimacie nie jest to specjalnie trudne. Wystarczy umiejętnie wykorzystać niskie temperatury panujące nocami.  Bardzo istotna jest różnica między temperaturą ziarna i powietrza.  Różnica ta powinna wynosić  od 6 °C do 10  °C.  Np. nasze zboże ma temperaturę wewnątrz pryzmy 25 °C to możemy zacząć schładzać ziarno gdy temperatura otoczenia spadnie poniżej 19 °C.  Nawet latem w nocy nietrudno o takie temperatury.  Tym sposobem etapami obniżamy stopniowo temperaturę ziarna do bezpiecznej wartości.

A więc suche ziano to nie wszystko ?

Nie – absolutnie ! Tak jak widzimy na wykresie – oba parametry temperatura i wilgotność są kluczowe.  Nawet suche ziarno przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze ma prawo się zepsuć. Nawet jeśli parametry jakościowe nie obniżają się mocno, ziarno traci na masie. Może to być nawet kilkuprocentowa utrata masy co przekłada się bezpośrednio na zysk. 

Dziękuję Stephane za wypowiedź. Czy chciałbyś coś jeszcze dodać ?

Powiem tak: wentylacja ziarna to mój konik. Z powodzeniem współpracuję z wieloma gospodarstwami proponując im moje innowacyjne urządzenia. Są to skuteczne i niedrogie rozwiązania zapewniające jednak wiele wymiernych korzyści użytkownikom. Myślę tutaj o mieszadłach do ziarna, kominach wentylacyjnych, systemach pomiarowych parametrów  ziarna. Jako chyba jedyny w Polsce proponuję bezpieczną i niesamowicie skuteczną dla ziarna technologię wysysania ciepłego powietrza z pryzmy.  Wszystkie te technologie dostępne są do kupienia u mnie na stronie inovagri.pl.

Zapraszam również do kontaktu, z chęcią odpowiem na pytania i zaproponuję optymalne rozwiązania.

Dziękuję za rozmowę  

 

Stephane Hervouin

Tel. 734 195 005 stephane.h@inovagri.pl

 

Z pochodzenia Francuz, od niemal 30 lat zamieszkujący w Polsce. Inżynier rolnictwa z wieloletnim doświadczeniem w temacie  uprawy i przechowywania ziarna (rzepak, zboża, kukurydza).  Ekspert w dziedzinie uprawy i przechowywania jęczmienia browarnego.   Właściciel firmy Inovagri.pl zajmującej się dystrybucją innowacyjnych urządzeń usprawniających przechowywanie ziarna oraz innych nowoczesnych technologii rolniczych oraz dostarczającej  cennej wiedzy podczas wielu szkoleń. Praktyk współpracujący z największymi przedsiębiorstwami z branży paszowej, młynarskiej i browarniczej  we Francji i Polsce oraz gospodarstwami rolnymi.  Posiada stały dostęp do najnowszych osiągnięć techniki rolniczej.





Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.