• Przechowalnia 0
  • Szukaj

    Wpisz szukany produkt


    Wyszukiwanie zaawansowane
    Skontaktuj Się
    stephane
    Stephane Hervouin 

    Tel. 734 195 005
    stephane.h@inovagri.pl
    zobacz więcej ... 
    O firmie

    ul. Wiosenna 12
    62-023 Borówiec
    Nip: 1230437416
    Regon: 364141359

    pomoc@inovagri.pl
    e-Płatności
    Płatność możliwa przelewem za
    pomocą usługi Przelewy24
    Waluty
    Jak najtaniej i bezpiecznie przechowywać ziarno?
    Stephane, powiedz proszę, gdzie zdobyłeś tak rozległą wiedzę na ten temat? Przez 16 lat byłem szefem czołowej firmy zajmującej się kontraktowaniem, skupem i magazynowaniem jęczmienia browarnego w Polsce oraz produkcją materiału siewnego. Firma stawiała przede mną bardzo rygorystyczne wymagania co do jakości przechowywanego materiału, ale też wyposażyła w ogromną, ekspercką wiedzę, aby te wymagania spełnić. Czym teraz się zajmujesz? Od dwóch lat prowadzę własną fIrmę Inovagri.pl, która oprócz sprzedaży innowacyjnych urządzeń ułatwiających pracę rolnikom zajmuje się szeroko pojętym doradztwem w zakresie magazynowania ziarna czy materiałów siewnych. Czy, jako ekspert w tej dziedzinie, mógłbyś ocenić aktualną sytuację w temacie magazynowania zbóż w Polsce? Tak, oczywiście. Myślę, że jest w tym zakresie dużo do zrobienia. Nawet w bardzo nowoczesnych gospodarstwach obserwuję wiele możliwości na poprawę rentowności produkcji roślinnej poprzez lepsze segregowanie partii ziarna i efektywniejsze schładzanie. Co masz na myśli? Myślę, że warto po pierwsze: pobierać próby przed omłotem w celu badania jakości ziarna. Nie chodzi tu tylko o wilgotność, ale również o inne parametry, np. białko, liczba opadania, obecność fuzarium itd. Bardzo łatwo i skutecznie można dokonać tego za pomocą urządzenia MiniBatt – jest to właściwie jedyna możliwość jaką znam, aby pobrać reprezentatywną próbę. Pod drugie: mieszać ziarno na pryzmie i to jak najwcześniej po zbiorze – najlepiej w ciągu dwóch pierwszych tygodni. Użycie do tego celu ładowarki jest moim zdaniem zbyt drogie i wymagające dużej wolnej powierzchni magazynowej. Dużo taniej będzie wykonać tę czynność za pomocą mieszadła do ziarna. Po trzecie: tak szybko, jak się da, schładzać ziarno do bezpiecznej temperatury 12°C. Dlaczego akurat 12°C? Ta temperatura jest bardzo ważna. Spójrz na wykres. Tutaj dokładnie widać jaki wpływ ma temperatura na rozwój grzybów, pleśni i szkodników w silosie czy pryzmie. Wszystkie nasze działania powinny zmierzać do uzyskania możliwie w krótkim czasie (najlepiej do końca października) temperatury poniżej 12°C. Dopiero wtedy możemy mówić o bezpiecznym przechowywaniu ziarna przy zachowaniu dobrych parametrów jakościowych. To w efekcie pozwoli nam uzyskać najlepszą cenę sprzedaży. Dodatkowo przechowywane w ten sposób ziarno nie wymaga drogiego gazowania. Czy trudno uzyskać tę bezpieczną temperaturę dla przechowywania? W Polskim klimacie nie jest to specjalnie trudne. Wystarczy umiejętnie wykorzystać niskie temperatury panujące nocami. Bardzo istotna jest różnica między temperaturą ziarna i powietrza. Różnica ta powinna wynosić od 6°C do 10°C. Np.: gdy nasze zboże ma temperaturę wewnątrz pryzmy 25°C, to możemy zacząć schładzać ziarno, gdy temperatura otoczenia spadnie poniżej 19°C. Nawet latem w nocy nietrudno o takie temperatury. Tym sposobem, etapami, obniżamy stopniowo temperaturę ziarna do bezpiecznej wartości. A więc suche ziano to nie wszystko? Nie – absolutnie! Tak, jak widzimy na wykresie – oba parametry – temperatura i wilgotność są kluczowe. Nawet suche ziarno przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze ma prawo się zepsuć. Nawet jeśli parametry jakościowe nie obniżają się mocno, ziarno traci na masie. Może to być nawet kilkuprocentowa utrata masy, co przekłada się bezpośrednio na zysk. Dziękuję Stephane za rozmowę. Czy chciałbyś coś jeszcze dodać? Powiem tak: wentylacja ziarna to mój konik. Z powodzeniem współpracuję z wieloma gospodarstwami proponując im moje innowacyjne urządzenia. Są to skuteczne i niedrogie rozwiązania, zapewniające jednak wiele wymiernych korzyści użytkownikom. Myślę tutaj o mieszadłach do ziarna, kominach wentylacyjnych, systemach pomiarowych parametrów ziarna. Proponuję bezpieczną i niesamowicie skuteczną dla ziarna technologię wysysania ciepłego powietrza z pryzmy. Wszystkie te technologie dostępne są do kupienia u mnie na stronie inovagri.pl. Zapraszam również do kontaktu, z chęcią odpowiem na pytania i zaproponuję optymalne rozwiązania. Dziękuję za rozmowę. Stephane Hervouin Tel. 734 195 005 stephane.h@inovagri.pl
    Akceptuję
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.